diumenge, 2 de desembre del 2018

XI Premi Helena Jubany

Reunits a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró a les set del vespre del dia 20 de novembre de 2018, els membres del Jurat –format per, Elvira Carrió, Esteve Guardiola, Núria Ribas, Roser Ros, Llorenç Soldevila, Carles Torres, Roser Trilla, Cristina Valls i Joan Jubany, que actua com a secretari amb veu però sense vot, inicien el procediment per triar l’obra guanyadora de l’XI Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, al qual s’han presentat 72 treballs.
Per començar, cada membre del Jurat manifesta quins són els originals que considera que poden optar a ser premiats.
Els textos que els membres del Jurat mencionen com a aspirants al premi són els següents, relacionats per nombre de mencions i ordre de presentació al concurs:
  • Amb una menció: Com tu i com jo. Tretze relats breus, Vides en deconstrucció, Rama trencada i altres contes, Vergonya i orgull, La soga al coll.
  • Amb dues mencions: Records perfectes, Un món sense clima i La rialla dels déus.
  • Amb tres mencions: Dimecres, La perruquera i la japonesa, i El número 9 del carrer del desencís.
  • Amb quatre mencions: Cop de cap.
  • Amb cinc mencions: La sort, L’última paraula.
  • Amb set mencions: L’ocell de Brinkley, Arkansas.
Tot seguit, els membres del Jurat, després de raonar el perquè de llurs mencions, decideixen centrar-se en la valoració de les obres que n’han obtingut tres o més. Exposen i comenten críticament les característiques i valors de cadascuna d’elles i en llegeixen fragments. Finalment, després de successives eliminacions acorden per unanimitat atorgar  l’XI Premi Helena Jubany a l’obra titulada L’ocell de Brinkley. Arkansas per les raons següents:
  • Perquè és un text original, molt ben redactat, narrativament coherent, divertit i amb un punt d’ironia.
  • Perquè la narració de la història que s’hi conta és àgil i ben ambientada. Llisca com si el lector la sentís directament de la veu del narrador, fins al punt que s’hi veu ficat a dintre, enganxat al seu discurs, que flueix amb intensitat creixent.
Un cop oberta la plica que acompanya els originals, resulta que l’autor de l’obra premiada és Abel Julien i Vila, veí de Palau-solità i Plegamans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada