diumenge, 6 de gener del 2013

Premi Josep Pla 2013

El periodista manresà Genís Sinca ha guanyat el Premi Josep Pla amb una tragicomèdia sobre dues nissagues catalanes. El jurat d’enguany, integrat per Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall i Àlex Susanna, ha valorat el to humorístic de la novel·la 'Una família exemplar', del periodista Genís Sinca (Manresa, 1970). “La importància del llinatge i de la història familiar es tracta amb un inusual registre irònic que desmitifica el gènere de les grans nissagues familiars”, s'ha fet saber aquest diumenge durant el sopar a l’hotel Palace de Barcelona.

A 'Una família exemplar', Sinca se centra en un pediatre tortosí de renom, el doctor Bou, que està a punt de casar la filla gran amb l’hereu dels Mirabaix, una família benestant de Manresa. La fascinació inicial de Bou no triga a derivar cap a sentiments menys eufòrics quan s’adona que el seu gendre pot posar en perill no únicament el seu patrimoni, sinó també –i sobretot– la nissaga familiar.

Abans de decidir-se a explorar la ficció, Sinca ha escrit les biografies d'Heribert Barrera, de Francesc Candel i del doctor Joan Uriach. L’any 2009 va publicar 'Vida secreta dels nostres metges' (Angle), on explicava de forma entenedora les principals aportacions de quinze dels metges catalans més destacats del segle XX. Hi havia, entre altres, Santiago Dexeus, Moisès Broggi, Josep Trueta, Antoni Puigvert, Ramon Sarró o la nissaga dels Vilardell.


El periodista cultural Sergio Vila-Sanjuán s'ha endut el Premi Nadal amb la novel·la 'Estaba en el aire' que té com a eix vertebrador un programa de ràdio dels anys 60.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada